Headlines News :
Powered by Blogger.

Blog Archive

Popular Template

Home » » အဖ်ားေရာဂါနဲ႔ ဓာတ္စာ

အဖ်ားေရာဂါနဲ႔ ဓာတ္စာ

Written By Unknown on Tuesday, January 28, 2014 | 12:23 PM



ကိုယ္အပူခ်ိန္ ၃၇ ဒီဂရီ စင္တီဂရိတ္ သို႔မဟုတ္ ၉၈ ဒသမ ၆ ဒီဂရီ ဖာရင္ဟိုက္ထက္ ပိုရင္

အဖ်ားတက္ျခင္းလို႔ သတ္မွတ္ပါတယ္။ အဖ်ားတက္ျခင္းဟာ ေနထိုင္ မေကာင္းျခင္းရဲ႕ လကၡဏာ ျဖစ္ၿပီး ခႏၶာကိုယ္မွာ ေရာဂါပိုး တစ္ခုခု ဝင္ေနရင္ အဲဒီ ေရာဂါပိုးက ေသြးျဖဴဥထဲက ဖ်ားေစတဲ့ ပစၥည္းတခ်ဳိ႕ ထြက္လာေအာင္ လႈံ႕ေဆာ္ ေစတယ္။ သာမန္ အေအးမိလို႔ ဖ်ားရင္ ႏွစ္ရက္ကေန ေလးရက္ပဲ ၾကာေပမဲ့ ေရေက်ာက္ ေပါက္ရင္ေတာ့ ၁ဝ ရက္ကေန ရက္ ၂ဝ ေလာက္ ၾကာတတ္တယ္။

ဖ်ားနာခ်ိန္

ဖ်ားနာခ်ိန္မွာ အနားယူဖို႔ လိုပါတယ္။ ယပ္ခတ္ျခင္း၊ ေရဖတ္တိုက္ျခင္း၊ ပါးလႊာတဲ့ ခ်ည္သား အိပ္ရာခင္းမွာ အိပ္စက္ျခင္း၊ ေလေအးစက္ တပ္ထားတဲ့ အခန္းထဲ ဝင္ေရာက္ ေနထိုင္ျခင္းတို႔ ျပဳလုပ္ ႏိုင္ပါတယ္။

အဖ်ားေဆးမ်ား

တစ္ႏွစ္ေအာက္ ကေလးေတြကို အက္စပရင္ မတိုက္ရပါဘူး။ ပါရာစီတေမာကို တိုက္ႏိုင္ပါတယ္။ အိုင္ဗ်ဴ ဟိုဗင္က ကေလးအတြက္ သင့္ေလ်ာ္တယ္။ အဖ်ားတက္ရတဲ့ အေၾကာင္းအရင္းကို ရွာဖို႔ လိုပါတယ္။

စားသင့္တဲ့ အစားအစာ

တုပ္ေကြးနဲ႔ အေအးမိျခင္းဟာ ဗိုင္းရပ္စ္ေၾကာင့္ ျဖစ္တာပါ။ ဒါေၾကာင့္ အစားအေသာက္ ပ်က္တယ္။ တစ္ခုၿပီး တစ္ခု စားခ်င္စိတ္ ရွိလာမယ္ ဆိုရင္ အဖ်ား သက္သာလာလို႔ ပါပဲ။ အစားအစာမွာ သစ္သီး၊ ဟင္းသီးဟင္း ရြက္နဲ႔ ေဖ်ာ္ရည္က အေကာင္းဆံုးပါ။ ေဖ်ာ္ရည္ဟာ အရသာ ေကာင္းမြန္လို႔ ေနမေကာင္းတဲ့ သူကို စားခ်င္ ေသာက္ခ်င္စိတ္ ျဖစ္ေပၚလာၿပီး ျပန္ၿပီး နာလန္ ထေစပါတယ္။

မက်န္းမာတဲ့ သူေတြဟာ ဗီတာမင္ေအ၊ ဗီတာမင္စီတို႔ ပါတဲ့ အစား အစာေတြကို စားသင့္ ပါတယ္။ ဗီတာမင္ ေတြမွာ ဓာတ္တိုး ဆန္႔က်င္ပစၥည္း ပါဝင္ၿပီး ဖရီးရယ္ဒီကယ္ေၾကာင့္ ျဖစ္ရတဲ့ ပ်က္စီးမႈကို အကာအကြယ္ ေပးပါတယ္။ ကိုယ္ခံအားကို ျမင့္ေစပါတယ္။ ေနေကာင္း လာသည္ႏွင့္ အမွ် သစ္သီးနဲ႔ ဟင္းသီး ဟင္းရြက္ကို အစိမ္းတိုင္း ျဖစ္ေစ၊ ခ်က္ျပဳတ္ၿပီး ျဖစ္ေစ စားႏိုင္ပါတယ္။ တ႐ုတ္ ဆီးသီး၊ မုန္လာဥဝါ၊ ပန္းေဂၚဖီ၊ သရက္သီး၊ ကန္စြန္းဥ၊ ေရကန္စြန္းရြက္ ေတြမွာ ဗီတာကယ္႐ိုတင္း (ဗီတာမင္ေအ) နဲ႔ ဗီတာမင္စီ ၾကြယ္ဝတဲ့ စေတာ္ဘယ္ရီ၊ ေရွာက္သီးနဲ႔ အျခား အစိမ္းေရာင္ ဟင္းသီး ဟင္းရြက္ေတြမွာ ဗီတာမင္ဒီ ၾကြယ္ဝစြာ ပါဝင္ ပါတယ္။ ၾကက္သြန္နီနဲ႔ ၾကက္သြန္ျဖဴက ေရာဂါပိုး ဝင္ေရာက္ျခင္းကို တိုက္ဖ်က္ ေပးတယ္။

ဓာတ္စာမ်ား

အႀကံျပဳ လိုသည္မွာ အဖ်ား က်သည္ႏွင့္ အစာကို အလြယ္တကူ စားဖို႔ လိုပါတယ္။ ေၾကာ္ေလွာ္တဲ့ အစာ အာဟာရနဲ႔ အဆီကို ေရွာင္သင့္တယ္။ အသင့္ အျမန္စား စနစ္ အစားအစာေတြဟာ အစာမေၾက ျဖစ္ေစၿပီး လူကို ပင္ပန္း ေစတယ္။ ေရမ်ားမ်ား ေသာက္ရမယ္။ သစ္သီး ေဖ်ာ္ရည္၊ ေဆးဖက္ဝင္ အပင္နဲ႔ ေဖ်ာ္စပ္ ထားတဲ့ လက္ဖက္ရည္ကို ေန႔စဥ္ ေသာက္သံုး သင့္တယ္။ ကဖင္းဓာတ္ ပါတဲ့ ကိုလာ အခ်ိဳရည္ေတြ မေသာက္ သင့္ပါဘူး။ ။

ေဒါက္တာ လြင္သန္႔ (ေဆး-၂)
Share this article :

0 comments:

Speak up your mind

Tell us what you're thinking... !

 
Proudly powered by Blogger
Copyright © 2014. Myanmar Scanner - All Rights Reserved
Adiknya Design by Theikdi Maung