Headlines News :
Powered by Blogger.

Blog Archive

Popular Template

Home » » အစိမ္းေရာင္ပန္းေဂၚဖီ

အစိမ္းေရာင္ပန္းေဂၚဖီ

Written By Unknown on Tuesday, January 28, 2014 | 12:40 PM



အဆုပ္ေရာဂါ ကာကြယ္ရန္ အတြက္ အစိမ္းေရာင္ ပန္းေဂၚဖီ စားသုံးသင့္ အစိမ္းေရာင္ ပန္းေဂၚဖီ စားသံုးျခင္းသည္ အဆုတ္ အတြက္ အေထာက္ အကူျပဳေၾကာင္း သိရွိ ရသည္။ေနာက္ဆံုးေတြ႕ရွိေသာ သုေတသန ရလဒ္မ်ား အရ အစိမ္းေရာင္ ပန္းေဂၚဖီတြင္ ပါရွိေသာ ဓာတ္တစ္မ်ိဳးမွာ အဆုတ္၏ ခံႏိုင္ရည္ အားကုိ တိုးျမွင့္ ေပးသည္ဟု ေဖာ္ျပလ်က္ ရွိသည္။

ၿဗိတိန္ႏိုင္ငံတြင္ ႏွစ္စဥ္လူ (၃၀၀၀၀)ခန္႔မွာ စီးကရက္အလြန္အမင္း ေသာက္သံုးမႈေၾကာင့္ အဆုတ္ေရာဂါမ်ား ျဖစ္ပြားၿပီး ေသဆံုးလ်က္ ရွိေနသည္။ အေမရိကန္ႏိုင္ငံမွ သိပၸံပညာရွင္မ်ားက ဆာလ္ဖိုရာပိန္းေခၚ ဓာတ္တစ္မ်ိဳးမွာ အဆုတ္ အတြင္းရွိ ေရာဂါကာကြယ္ေသာဆဲလ္မ်ားကို ပိုမိုလႈပ္ရွားအသက္၀င္ေစသည္ဟု ေတြ႕ရွိခဲ့သည္။ ထိုဓာတ္မွာ အစိမ္းေရာင္ ပန္းေဂၚဖီတြင္ ၾကြယ္၀စြာပါရွိသည္။

NRF2ဟုေခၚေသာ မ်ိဳးဗီဇဆဲလ္မွာ အဆုတ္အတြင္း အဆိပ္အေတာက္ ျဖစ္ပြားေစႏိုင္ေသာ ပမာဏကို ေလ်ာ့က် ေစႏိုင္ၿပီး ထိုဆဲလ္မ်ားကို ႏိုးၾကားေစမည့္ လံႈ႔ေဆာ္မႈမ်ိဳးအား အစိမ္းေရာင္ပန္းေဂၚဖီတြင္ပါ၀င္သည့္ ဆာလ္ဖိုရာပိန္းက လုပ္ဆာင္ေပးႏိုင္ေၾကာင္း ဂၽြန္ေဟာ့ပ္ကင္း တကၠသိုလ္မွ သုေတသနအဖြဲ႕တစ္ဖြဲ႕က ေတြ႕ရွိခဲ့သည္။

အေမရိကန္ ႏိုင္ငံထုတ္ Respiratory and Critical Care ေဆးပညာ ဂ်ာနယ္တြင္ ေရးသား ေဖာ္ျပထားမႈအရ အဆုတ္တြင္း ညစ္ညမ္းမႈမ်ားႏွင့္ အဆုတ္ကင္ဆာေရာဂါမ်ားအား ကာကြယ္ႏိုင္ရန္အတြက္ အစိမ္းေရာင္ ပန္းေဂၚဖီအား မ်ားမ်ားစားသံုးရန္ တိုက္တြန္းထားေၾကာင္း ပါရွိသည္။

သိပၸံပညာရွင္မ်ား အေနႏွင့္ အစိမ္းေရာင္ပန္းေဂၚဖီျဖင့္ အဆုတ္ေရာဂါမ်ား၏ ၿခိမ္းေျခာက္လာမႈအား တြန္းလွန္ သြားႏိုင္မည္ဟု ယံုၾကည္ေမွ်ာ္ လင့္ေနၾကသည္။ ၿဗိတိန္ႏိုင္ငံ အဆုတ္က်န္းမာေရးဌာန ေျပာေရးဆိုခြင့္ရ ပုဂၢိဳလ္ တစ္ဦးက ယခုေတြ႕ရွိမႈမွာ အလြန္အေရးပါေသာ စြမ္းေဆာင္မႈတစ္ခုဟု ေျပာဆိုသြားသည္။

၎က အစိမ္းေရာင္ ပန္းေဂၚဖီတြင္ လူသားတို႔၏ က်န္းမာေရးအား အေထာက္အကူ ျပဳေစႏိုင္ေသာ သဘာ၀ ျဒပ္ေပါင္းမ်ား ပါရွိသည္ကို ေယ်ဘူယ သိရွိၿပီး ျဖစ္ေသာ္လည္း အဆုပ္ေရာဂါမ်ား အတြက္ အလြန္ အစြမ္းထက္ သည့္ အေျခအေနတစ္ရပ္ ဖန္တီးႏိုင္မည္ဟု သေဘာမေပါက္ခဲ့ေၾကာင္း ေျပာၾကားသြားသည္။

ပန္းေဂၚဖီစိမ္းမွ ျဒပ္ေပါင္းက ရင္သားကင္ဆာကို ဟန္႔တားႏိုင္

ပန္းေဂၚဖီစိမ္း (Broccoli) မွာ ပါဝင္တဲ့ ျဒပ္ေပါင္းတစ္မ်ဳိးဟာ ကင္ဆာက်ိတ္ေတြ ႀကီးထြားမႈကိုျဖစ္ေစတဲ့ အဓိက ဆဲလ္ေတြကို ဟန္႔တားႏိုင္ေၾကာင္း အေမရိကန္ သုေတသီေတြက ေတြ႕ရွိခဲ့ပါတယ္။

ကင္ဆာစတမ္းဆဲလ္ေတြ (Cancer Stemcells) ဟာ အေရအတြက္နည္းေပမယ့္ ကင္ဆာျပန္ျဖစ္တာနဲ႔ ပ်ံ႕ႏွံ႔တာ အတြက္ အဓိကေသာ့ ခ်က္ ျဖစ္ပါတယ္။ မီခ်ီဂန္ တကၠသိုလ္မွ သုေတသီေတြက ပန္းေဂၚဖီစိမ္းမွာပါတဲ့ Sulforaphane လို႔ေခၚတဲ့ ျဒပ္ေပါင္းဟာ ကင္ဆာက်ိတ္ အသစ္ေတြ ျဖစ္ေပၚမႈကို တားဆီးထားၿပီး ကင္ဆာ စတမ္း ဆဲလ္ေတြကို သတ္ပစ္တာ ေတြ႕ရွိခဲ့တယ္။ Sulforaphane ဟာ ကင္ဆာေရာဂါအေပၚမွာ အက်ဳိးသက္ေရာက္မႈ ရွိတယ္ဆိုတာကို အရင္ကတည္းက သိၿပီးသားပါ။

ဒါေပမယ့္ အခုသုေတသနက Sulforaphaneရဲ႕ ရင္သားကင္ဆာ စတမ္း ဆဲလ္ေတြကို ဆန္႔က်င္ႏိုင္တဲ့ အာနိသင္ကို ေတြ႕ရွိခဲ့တာ ျဖစ္ပါတယ္။ Sulforaphane ေတြဟာ အဓိကက်တဲ့ ကင္ဆာ စတမ္းဆဲလ္ေတြကို ဦးတည္ တုိက္ခိုက္ၿပီး ကင္ဆာေရာဂါကို ကာကြယ္ႏိုင္မယ္ ဒါမွမဟုတ္ ကုသႏိုင္မယ္လို႔ သုေတသီ ေခါင္းေဆာင္ Duxin Sun က ဆုိပါတယ္။

သုေတသီေတြက ရင္သား ကင္ဆာျဖစ္ေနတဲ့ ႂကြက္ေတြကို ပန္းေဂၚဖီစိမ္းမွ ထုတ္ထားတဲ့ Sulforaphane ျဒပ္ေပါင္းေတြ ထုိးသြင္းခဲ့ရာ သာမန္ဆဲလ္ေတြ အေပၚမွာ အာနိသင္ နည္းနည္းေလးသာရွိၿပီး ကင္ဆာဆဲလ္ ေတြကိုသာ သိသိ သာသာ ေလ်ာ့က် သြားေစတာကို ေတြ႕ရွိခဲ့ရပါတယ္။ ဒါ့အျပင္ ကင္ဆာက်ိတ္ အသစ္ ေတြလည္း ထပ္မံမျဖစ္ေပၚႏိုင္ေတာ့ တာကို ေတြ႕ရွိခဲ့ၾကပါတယ္။
Share this article :

0 comments:

Speak up your mind

Tell us what you're thinking... !

 
Proudly powered by Blogger
Copyright © 2014. Myanmar Scanner - All Rights Reserved
Adiknya Design by Theikdi Maung